EIM CONSORTIUM MEETING REPORT

22.06.2015 16:07

In cadrul ESHRE 2015-Lisabona a avut loc intalnirea Consortiumului de colectare date ( EIM Consortium meeting) in data de 16.06.2015 intre orele 13.00-16.00

 

Din partea Romaniei au fost prezenti : Dna Ioana Rugescu (raportorul de date) si dl. dr. Bogdan Doroftei

 

Dupa mesajul de deschidere al dl. Markus Kupka a urmat o prezentare pe tari.

 

Am notat ca importante urmatoarele modificari : includerea Albaniei in lista tarilor participante , modificari in ceea ce priveste sistemul de rambursare in Danemarca - sistem de calcul al probabilitatii obtinerii unei sarcini in mod natural ca si criteriu de excludere , sistemul de rambursare din Kazakstan - foarte similar in ceea ce priveste criteriile cu cel romanesc , eforturile Maltei pentru modificarea legislatiei in ceea ce priveste crioconservarea embrionara care este interzisa la acest moment , modificarea legislatiei in germania in ceea ce priveste PGD/PGS si aparitia a doua registre de colectare de date.

Pentru Romania , dl. dr. Doroftei a mentionat draftul de lege din parlament precum si programul national. Aditional , am mentionat dorinta celor mai importante societati profesionale de a se uni intr-o federatie cu mentionea ca acest pas va duce cu siguranta la o mai buna colectare a datelor ART , implementarea valului doi al Programului National , cu 300 cupluri , aproximativ 1300 euro/cuplu , fara rambursare medicamente , cu conditii de includere atat pentru cupluri cat si pentru clinici , cu mentiunea ca sunt 10 clinici incluse in program din care 9 sunt private.

A urmat votarea pentru noii membri in cadrul Steering Committee, in urma votului au fost alesi urmatorii : Dl. Dr Edgar Mocanu, Dna Dr. Giulia Scaravelli si dna dr. Christine Wuyts. dl. Prof Thomas D'Hooghe si-a depus demisia datorita noii pozitii obtinute in cadrul companiei farmaceutice Merk Serono , in locul sau venind Carlos Calhaz. Dr. Anna Pia Ferraretti si dr. Jose Antonia Castilla fiind cei doi membri care si-au incheiat mandatul.

Ulterior a fost prezentata situatia datelor pentru publicare ( 2011) in Human Reproduction precum si statusul colectarii datelor pentru anul 2012. ( de mentionat ca incepand cu anul 2012 intr-o anexa a raportului vor fi publicate numele si orasul clinicilor ce raporteaza date catre EIM).

Ulterior Dr. Markus Kupka a facut sumarul intalnirii de la Leuven ( raportul acestei intalniri l-ati primit deja) si a anuntat faza implementarii noului soft de raportare.( care este in testari)

Jacques de Mouzon a prezentat starea proiectului de cercetare in ceea ce priveste situatia cryoconservarii ovocitelor la nivel European. ( Romania a raportat deja datele in cadrul acestui proiect- din pacate nu putem raporta pe categoriile solicitate ( crioconservare medicala sau sociala deoarece nu avem date colectate in acest sistem) am raportat doar datele globale obtinute de la Agentia Nationala de Transplant.

Deasemenea s-au adus in discutie statusurile pentru cele doua proiecte in curs : sondajul in ceea ce priveste rambursarea la nivel european - Mark Connolly si respectiv rezultatele din cadrul procedurilor ART la nivel european si al Statelor Unite - dimitry Kissin.

Ultima pozitie pe agenda de lucru a fost preluarea conducerii de catre Carlos Calhaz de la MEIMarkus Kupka.

Urmatoarea intalnire la Helsinky in cadrul ESHRE 2016.