EIM ESHRE close meeting Leuven 2015

02.06.2015 13:55

In data de 14.11.2014 a avut loc la Leuven o intalnire inchisa a raportorilor catre EIM-ESHRE la care am fost invitata in calitate de raportor pentru Romania (mentionez ca incepand cu anul 2007 - cu mici intreruperi am fost prezenta la toate intalnirile care au avut loc anual in cadrul congresului ESHRE. In afara acestor intalniri am participat de doua ori cu finantarea ESHRE la 2 meetinguri organizate de EIM - in Germania la sarbatorirrea a 10 ani de raportare EIM si acum la Leuven - pentru aceste doua intalniri ESHRE mi-a decontat transportul si cazarea, restul intalnirilor la care am participat le-am finantat din fonduri personale). Dupa fiecare participare am transmis membrilor AER si colaboratorilor interesati rapoarte post intalniri care sper ca v-au fost de folos atat in ceea ce priveste continutul cat si in ceea ce priveste activitatea mea.

Colectarea datelor - in sistem voluntar pentru EIM-ESHRE are loc din anul 2008 si se desfasoara si in prezent prin intermediul AER. Mentionez ca raportarea acestor date se face in mod confidential , voluntar , iar raportarea se face centralizat pentru intreaga activitate.
In cadrul intalnirii de la Leuven am fost invitata sa sustin o prezentare referitoare la situatia colectarii datelor in sistem voluntar in Romania.

La aceasta intanire a fost prezent si Domnul Dr. Bogdan Doroftei - reprezentant Romania in cadrul Comitetului Natiunilor ESHRE , care la prezentarile situatiilor pe tari a luat cuvantul anuntand ca in Romania este in dezbatere parlamentara o lege specifica ce cuprinde 19 articole, lege ce a trecut de Senat , urmand a fi dezbatuta in Camera Deputatilor.


In prima sesiune au fost invitati sa sustina prezentari urmatoarele tari: Romania , Rusia ( Dr. Vladislav Korsak) , Cipru ( Dr. Michael Pelekanos) , Malta ( Jean Calleja-Agius) , Grecia ( Dr. Dimitri Loutradis) , Croatia ( Dr. Hvroje Vrcic) , Estonia ( Deniss Soritsa) , Albania ( Orion Gliozheni)
Deasemenea au fost invitate si Turcia , Bosnia si Lituania care nu au raspuns invitatiei de prezentare.

Titlul prezentarii : "Establishing a registry , Every beginning is hard" trebuia sa atinga urmatoarele teme:
1. explanation of situation
2. description of the problem
3. what is the solution
4. what ESHRE can do?

In atasament gasiti prezentarea ( partea de power point)
Am atins urmatoarele subiecte : In Romania practicam MAR din 1995 , pana la acest moment nu avem o legislatie specifica adoptata ( au existat si exista cateva tentative in aceasta directie) , suntem sub directivele Europene implementate in legislatia romaneasca, Autoritatea este reprezentata de Ministerul sanatatii prin intermediul Agentiei nationale de Transplant care in urma unui proces de acreditare recomanda ca Ministerul sa licentieze o clinica pentru proceduri MAR.
In Romania ANT colecteaza date obligatoriu ( bianual) incepand cu anul 2007 pe formularele Eurocet
Incepand cu 2008 colectam date in mod voluntar - pe formulare EIM si in decursul anilor ( aproximativ jumatate dintre clinicile autorizate au raportat , un numar de aproximativ 60% dintre ciclurile efectuate in Romania).
Pentru o perioada de 18 luni intre iunie 2011 - decembrie 2012) in cadruk Subprogramului National s-au colectat date si care Ministerul de Finante ( datele aferente subprogramului- incluse dealtfel si in raportarile catre ANT)
Conform datelor colectate in perioada subprogramului s-a observat o usoara crestere a numarului de cicluri.
Numarul ciclurilor a fost relativ constant in decursul anilor si se situeaza undeva intre 2000-2500 / an ceea ce raportat la numarul populatiei este de aproximativ 10 ori mai mic.In acest moment in Romania sunt 20 clinici autorizate ( 18 private si 2 de stat)

Am trecut in revista apoi ceea ce ar trebui sa colectam , de la cine si pentru ce .
Am solicitat ca sprijin - programul siftware pe care ESHRE doreste sa-l implementeze si am intrebat toti participantii care este in opinia lor varianta optima de Registru National : colectarea datelor obligatorie si/sau voluntara de catre o Asociatiei profesiosau de catre o terta parte ( guvernamentala)

Raspunsurile au fost impartite in felul urmator :
ideal este de catre o terta parte ( cu implicare guvernamentala) pentru a asigura impartialitatea - este preferabil daca exista si implicarea factorilor guvernamentali pentru o mai buna sustinere financiara si implementare. Prezinta avantajul de a fi obligatorie ceea ce inseamna raportarea tuturor datelor solicitate. Dezavantaje - se colecteaza date care nu intotdeauna sunt in concordanta cu necesitatile comunitatilor stiintifice. Ideal implementarea unor formulare ce colecteaza datele necesare.
In conditiile in care la nivelul unei Terte parti nu se gaseste disponibilitatea de a coopera cu partea comunitatii stiintifice este de preferat infiintarea unui registru in cadrul unei asociatii profesionale de profil.




Prezentarea Rusiei :
MAR din 1991 , incepand din 1995 au registru voluntar - au decelat necesitatea suportului Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste registrul pentru o colectare obligatorie deoarece in Rusia exista cutuma datelor secrete)
Exista un sistem de asigurari in functiune incepand cu anul 2013.

Prezentarea Cipru:
Raporteaza - ciclu de ciclu , registrul este tinut de autoritatea pentru reproducere asistata
au proiect de lege in proces de votare
se face controlul clinicilor anual inclusiv cu validarea datelor transmise ( insistandu-se pe traseabilitatea in cazul donarii)
La acest moment sunt 7 clinici ( se raporteaza pe formulare EUROCET ) raportarea catre EIM este in sistem voluntar.
La o populatie de 800.000 au aproximativ 1400 cicluri/an

Prezentare Malta :
populatie 380.000 cu incidenta mare de sindrom polichistic si diabet
1 clinica
Din decembrie 2012 au legislatie specifica si s-a infiintat Autoritatea pentru protectia Embrionilor catre care se realizeaza si raportarea obligatorie ciclu de ciclu.
performeaza aproximativ 100 cicluri/an
 Nu este permis ED
au sistem de rambursare cu criterii ( varsta intre 25-42) ; 3 cicluri de stimulare , fara congelare de embrionu astfel incat se pot produce doar numar mic de embrioni.Este permisa fertilizarea unui numar de 2 ovocite - maxim 3 cu acordul autoritatii. Se incurajeaza congelarea de ovocite. Datorita legislatiei performeaza in general ICSI.


Prezentare Grecia :

legisltie din 2005 , Autoritate competenta NAMAR dar care la acest moment nu functioneaza datorita lipsei de suport financiar si organizational. Se doreste ca Autoritatea sa fie functionala pentru a se obtine raportarea obligatorie _ eforturi in acest sens face Prof. loutradis
Nu se colecteaza nici un fel de date. Se stie ca sunt 62 de clinici dar nu este confirmat acest lucru ,nu se cunosc ratele de succes. Se presupune ca performeaza un numar de 8000-9000 cicluri /an
Colecteaza si raporteaza catre ESHRE un numar foarte mic de clinici.( 6 de stat + 6 private).


Prezentare Croatia :
7 centre de stat 6 centre private
1.1 milioane de femei de varsta reproductiva 100.000 de cupluri subsertile ( din care aprox. 50% solicita tratament) varsta mediue pentru prima nastere 29 de ani.
au fost prezentate preturile practicate in croatia ( foarte interesant) :
AIH/AID natural cycles 117 euro
AIH/AID stimulated cycle 292 euro
IVF/ICSI natural cycle 313 euro
IVF/ICSI mild stimulated protocols 695 euro
IVF/ICSI standard stimulated protocols 1134 euro
secundar ( thawed oocytes) IVF/ICSI 330 euro
frozend ET 330euro

in total in 2012 5259 cicluri din care 886 in clinici private
Se colecteaza date obligatoriu inclusiv datele legate de metoda de stimulare si medicatie exista sistem de asigurare. registrul national electronic va fi gata in 2015.
EIM-ESHRE close meeting Leuven

prezentare Estonia:

1700-1800 cicluri la 1 milion de locuitori ( au 1.315819 locuitori la recensamantul din 2014)
performeaza IVF din 1995
legislatie specifica din 1998
Raportarea obligatorie la Agentie Nationala pe 3 tipuri de formulare EIM , Eurocet si proprii , agentia da si licentele.
rambursarea pana la 40 de ani fara limita de cicluri , este permisa la cupluri casatorite si necasatorite precum si la persoane singure.
IVF este voie pana la 50 de ani inclusiv cu OD,SD, ED dar nerambursat
5 centre ( 2 de stat , 1 privat)


prezentare Albania

primul IVF in 2003 , primul nascut din IVF 2004
9 centre ( 8 private 1 de stat)
legislatie specifica din 2002 care permite OD,SD,ED nu este permisa mama surogat , nu exista limita la embrionii transferati sau la varsta mamei nu exista sistem de rambursare
populatia 3.5 milioane  - performeaza 1000 cicluri la milionul de locuitori.
Desi nu este limitat numarul de embrioni pentru ET in practica au SET si DET , doar 2 clinici mai utilizeaza ET cu 3 embrioni la varsta femeii peste 40 de ani.
Raportarea se face obligatoriu de 5 ani pana la acel moment a fost voluntara catre agentie nationala.

Dupa pauza a urmat urmatoarele prezentari :
What is the difference between a medical and a guvernmental registry ; two registries-one country ; EIM reimbursment survey , discussions about EIM forms and EIM IT project.
Daca doriti detalii despre aceste prezentari va rog sa-mi solicitati.

Va multumesc pentru atentie si va stau la dispozitie.
Astept opinia dumneavoastra in ceea nota referitoare la legislatie.

Cu stima
Ioana Rugescu